Ja. Waar! Dit is keer op keer wat ik zie gebeuren.

๐Ÿšฉ Stel je voor: je hebt het niet meer naar je zin op je werk en gaat solliciteren. Al snel vind je iets en begin je daar. Mooi, toch?

Dat zou je zeggen hรจ. Het kan ook zeker goed gaan, maar….
๐Ÿ‘‰ wat ik vaak zie is dat je een betere keuze kunt maken (in werk, doelgroep, type organisatie, een organisatie die bij je past qua waarden, etc.) wanneer je goed weet wat je belangrijk vindt en zoekt. Dus vanuit een ‘plaatje’ van jouzelf op zoek gaan. Je houdt dan veel meer regie in je zoektocht. Bovendien vind je dan sneller (en met minder moeite) wat je zoekt. En het voorkomt dat je het ook in die nieuwe baan weer snel gezien hebt.

๐Ÿšฉ Stel je voor: je wilt als secretaresse werken en nodigt via een post je Linkedin-netwerk uit om mee te denken. Tuurlijk, er denken mensen mee, mooi. Je krijgt in het begin wat reacties, aanmoediging, wat vacatures. Dan droogt de stroom weer op.
๐Ÿ‘‰ Mensen kunnen namelijk veel beter meedenken als ze weten waar jij zoekt (concrete plaatsnamen), wat voor een organisaties (‘overheid’ is ook nog te vaag, liever ‘gemeente’, ‘waterschap’), of je teamsecretaresse wilt zijn in de ruimtelijke hoek of managementassistent voor interngerichte afdelingen, voor hoeveel uur, etc.

Dus,

stap 1. wacht nog even met solliciteren, breng eerst in beeld wat je zoekt qua werkzaamheden, voor wie / wat je je wilt inzetten en wat je van belang vindt in werkomgeving (letterlijk en figuurlijk). (misschien hoef je niet eens meer te solliciteren omdat je ontdekt dat het nu op twee aspecten ‘mis’ gaat en je hierover in gesprek gaat op je werk, jobcraften heet dat ๐Ÿ”‘)

stap 2. beweeg naar die baan toe, wacht niet af. Kijk o.b.v. jouw ‘plaatje’ en vervolgens zoekprofiel welke organisaties er op jouw wensenlijstje staan, wie je hier kent, of ze meeloopdagen hebben, kun je met iemand koffie drinken, etc. en schrijf die supergerichte Linkedinpost.

En ja, dit is even flink nadenken en ervaren. Doe het daarom ook niet alleen. Kijk of je vb. in je omgeving iemand vindt om mee te sparren of zoek het in professionele hoek: een gecertificeerd loopbaancoach zoals ik ๐Ÿ˜€