“Hoi! Misschien een beetje een gekke vraag, maar ik heb gesolliciteerd op een HR-functie bij Delta Werkt en ik ben uitgenodigd. Heel graag zou ik iemand van HR wat vragen stellen om meer te horen over hoe het werkt bij een Sociaal Werkbedrijf, zodat ik me goed kan voorbereiden voor het gesprek. Ik zag dat u werkt als HR-adviseur, klopt dat? Zou u of een collega hiervoor openstaan?”

Dit vroeg ik aan twee HR-adviseurs bij twee verschillende Sociaal Werkbedrijven (tegenwoordig Werkleerbedrijven) in de regio. Natuurlijk was ik welkom! Een dame sprak ik uitgebreid via de telefoon, de andere nodigde me uit en ik kreeg naast antwoord op m’n vragen een complete rondleiding. Zo tof! Hiermee kon ik me goed voorbereiden op het gesprek. En ik kreeg de baan.

Toch zou ik nu dingen anders doen:
– vóór het solliciteren informatie verzamelen over het werken op de HR-afdeling van een Werkleerbedrijf, daarna besluiten wel of niet te solliciteren
– nog een stap ervoor… vóór het verkennen van die optie n.a.v. ‘zomaar’ vacature, überhaupt nadenken over solliciteren bij een Werkleerbedrijf, een lijst maken van organisaties waar ik zou willen werken (een targetlist zoals Aaltje Vincent dit noemt) en dan mensen die er werken spreken om 1. te checken of mijn beeld klopt met de werkelijkheid, 2. mijn netwerk uit te breiden, 3. in beeld komen als potentiële toekomstige collega
– en nog een stap ervoor –> nog beter in beeld brengen wie ik ben, welke talenten en valkuilen in heb, in wat voor een omgeving ik tot mijn recht komt, waar ik aan wil bijdragen, waarvoor ik de oplossing ben, etc. dat had ik toen wel een beetje gedaan, maar nu ik ben opgeleid tot loopbaancoach weet ik dat je nog veel meer kunt ontdekken van waarde en dat dit relevant is voor een duurzame loopbaanstap

Dus, omgekeerd zou ik je aanraden:
1. Ga op zelfonderzoek uit, alleen of met iemand die hiertoe is opgeleid
2. En als je dan zover bent dat je heel goed weet wat je zoekt, ga de wereld in!
3. Vang jouw wensorganisaties en functies in een lijst
4. Zoek ingangen en verken, LinkedIn kan hier ontzettend goed in bijdragen
5. Hengel niet naar een baan, je komt tenslotte voor meer info over die organisatie en functie, daar wil je alles van weten
6. En als je dan zover bent om te solliciteren, dan kun je je uitstekend onderscheiden van de rest door jouw grondige onderzoeken. Als je nog moet solliciteren…

Oja, hoe ging het eigenlijk verder met die baan? Na 1,5 jaar gingen de taken van de organisatie voor een groot gedeelte terug naar de deelnemende gemeenten waardoor voor veel collega’s en mij het avontuur daar eindigde.

Toen baalde ik flink, nu niet meer: ik doe nu dagelijks wat er het beste bij mij past, werken als loopbaancoach buiten. En dat ontdekte ik door grondig zelfonderzoek en daarna in de wereld buiten mezelf.