Werk doen wat je met plezier doet, dat geeft energie! Je bent vaak niet de enige die de vruchten plukt van een loopbaantraject. Weten wat je goed kunt, waarvan je energie krijgt, waarvoor je je wilt inzetten, hoe je bij blijft in je vak, etc. zijn zaken waar een werkgever ook belang bij heeft. Wist je dat bevlogen medewerkers productiever zijn? Ook leveren zij beter werk af, doen wel eens wat extra’s, zorgen voor tevreden klanten, etc. (Schaufeli & Dijkstra, 2010). Wanneer je doet wat je van nature goed kan, gaat dit effectiever en met minder energie, dat is ook goed voor een organisatie. Zeker in deze tijd waarin veel werkgevers moeite hebben genoeg en kundig personeel te vinden, is het bekend staan als een goede werkgever belangrijk. Het faciliteren van cursussen en een loopbaantraject kan hiervan onderdeel uitmaken, dit vinden medewerkers namelijk belangrijk.
Jouw werkgever
Veel werkgevers betalen geheel of gedeeltelijk de kosten voor een loopbaantraject. Vraag ernaar bij HR en/of benader je leidinggevende. Soms is er de mogelijkheid gesprekken te hebben met een interne loopbaancoach. Degene kent de organisatie goed, heeft daar een goed netwerk, evenals in de regio. Gemeente Zwolle bijvoorbeeld heeft BLIK. Toch kiezen coachees ook vaak bewust voor een loopbaancoach van buiten de organisatie. Een dame die ik begeleid koos bewust voor mij als externe, omdat ze wil focussen op mogelijkheden buiten de organisatie en het haar meer ‘ruimte’ geeft, gevoelsmatig geen ‘verplichtingen’ naar de organisatie. Hogeschool Windesheim biedt haar medewerkers ook de mogelijkheid voor (loopbaan)coaching. Er is een poule van twintig coaches, waarvan tien intern en tien extern (ik ben er een van, yes!). Bekijk voor meer informatie het Windesheim’ intranet. Ik hoorde van een andere coachee dat de HR-afdeling alleen haar loopbaantraject vergoedde als deze bij een interne loopbaancoach zou plaatsvinden, dat kan een keuze zijn. Toen ze haar voornemen voor het traject besprak met haar leidinggevende zei hij direct toe dit te betalen. Wie niet waagt die niet wint! Je kunt ook altijd nog overleggen of jouw werkgever een gedeelte betaalt.
Check je CAO
In veel CAO’s zijn er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelbudget en/of concreter nog: de mogelijkheid van een loopbaantraject. Kijk dus ook eens in de CAO van de branche waaronder je valt. Bekijk bijvoorbeeld de CAO Gemeenten of die van Jeugdzorg, Primair Onderwijs, etc. Via de CAO kijker van Werkgeversvereniging AWVN kun je jouw CAO zo vinden.
Werk je bij de Rijksoverheid? Gratis loopbaantraject!
Voor medewerkers van de Rijksoverheid is er tot en met juni 2022 (of als de pot leeg is, actie dus!) de mogelijkheid om gratis een loopbaantraject te starten onder de regeling ‘Loopbaanadvies Rijksoverheid’. Je hebt hiervoor geen toestemming van je leidinggevende nodig. Voor meer informatie, bekijk wat het A+O-Fonds Rijk hierover schrijft. En doe deze check om meteen te weten of je in aanmerking komt of niet. Ik doe als gecertificeerd loopbaanprofessional ook mee aan deze regeling.
Overheid
In het kader van ‘Leven Lang Ontwikkelen’ stimuleert onze overheid op verschillende manieren jou en mij om inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Zo was er eerder de mogelijkheid om via de regeling ‘Ontwikkeladvies’ gratis 4 x een gesprek van een uur met een loopbaancoach te hebben, inclusief arbeidsmarktscan. Per 2022 komt het STAP-budget beschikbaar. Ik houd deze mogelijkheden natuurlijk voor je in de gaten! Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan.
Jijzelf!
Wil je zelf aan het stuur blijven van jouw loopbaan? Veel van de mensen die je voor gingen in een Sterk in je loopbaan!-traject betaalden dit zelf. Via de Belastingdienst kun je middels de jaarlijkse belastingaangifte (over 2021) mogelijk het loopbaantraject opvoeren onder scholing, lees verder. Let op: deze mogelijkheid is er alleen nog over 2021, zorg dus dat je een factuur van bijvoorbeeld een opleiding tijdig ontvangt en betaalt.