Het klinkt ideaal: in beeld brengen wat je leuk vindt om te doen in je werk en wat minder, vervolgens zorgen dat je van het een meer krijgt en van het ander minder. Nietwaar? Dat lukt soms wel, maar niet altijd.

Gelukkig is jobcraften echt veel meer dan taak-geschuif. 🔑

Zo pas ik onder meer het ‘contextueel craften’ toe, dit houdt in dat je je werkplek, werkomgeving of werktijd ⏰ aanpast. Je zoomt in op het waar, wanneer en waarmee van je werk, daarin doe je aanpassingen waardoor je werk leuker / makkelijker / productiever wordt.

Wat voorbeelden:
💡 wanneer ik ’s avonds iets voor het werk heb, vb. een bijeenkomst van de beroepsvereniging loopbaanprofessionals, dan begin ik de volgende ochtend wat later met werken. Ik ben namelijk niet zo’n avondmens en ’s avonds werken is oké, maar dan wel met wat ‘ruimte’ de volgende ochtend. Werkt voor mij uitstekend! (ik geef mezelf als zelfstandige die ruimte, maar dit is wellicht ook voor jou bespreekbaar met je werkgever)

💡 coachees spreek ik online en/of fysiek, bij fysieke gesprekken ruim ik keurig m’n gespreksruimte op natuurlijk 😁, vb. die doos met printpapier. Nu heb ik het (eindelijk) zo ingericht dat het opruimen zo min mogelijk tijd kost. Klinkt misschien als een kleine actie, voor mij wel groot effect (geen irritatie meer, kost minder tijd, etc.). Btw, over dat printen: ik ben aan het minderen! Doel is natuurlijk papierloos.

💡 in mijn werkweek houd ik in de gaten dat er een goede mix is tussen thuiswerken en elders, ‘buiten’ doe ik ook veel inspiratie op. Zo is vb. het lesgeven op Hogeschool Saxion een mooie ‘omgevingswissel’, net als een workshop geven bij vb. Gemeente Zwolle. Ook een weekje ‘staycation’ met uitzicht op de bergen zou heel tof zijn!

Meer weten over jobcraften?
👉 houd m’n Linkedinposts in de gaten: de komende posts ga ik in op hoe je kunt jobcraften
👉 wil je niets missen? Meld je dan aan voor m’n frisse mails.
👉 lees het boek ‘Mooier werk!’ van Luc Dorenbosch en Mark Van Vuuren, aanrader